Pražení

Jaké známe klasické druhy pražených zrn?
Některá známá jména na trhu, od nejsvětlejších po nejtmavší, zahrnují: City Roast, Full City, Vienna, French Roast, Italian Roast, Spanish Roast, Turecká pražená káva.
Kolik kávy lze vyprodukovat z jednoho kila kávových zrn?
Záleží na tom, kolik gramů na jednu kávu spotřebujete, ale odhadem se jedná o 130–140 gramů kávy espresso.
Různé zbarvení pražené kávy
Pražení kávy je vlastně něco jako její vaření. Čím je zrno světlejší, tím méně času se „vaří“. Světlejší káva se obvykle praží 3 minuty, zatímco nejtmavší cca 15–16 minut. Po zhruba 6 minutách začínají zrna praskat. Je dobře známo, že komerční značky kávy (například McDonald ‘s a Starbucks) obvykle preferují nejtmavší pražení. Kvalita jejich kávy obvykle není vysoká a vyšší pražení kvalitu zrna maskuje. Vysoce pražená káva získává sladší chuť díky uvolněným olejům a karamelům, což mnozí omylem považují za známku kvality kvůli její sladkosti.
Která káva je kvalitnější? Lehce pražená nebo tmavší káva?
Vše záleží na vašich preferencích. Chcete-li pít zrnkovou kávu a vychutnat si její zemité aroma, správná volba bude jemná nebo středně pražená káva. Pokud hledáte karamelovější chuť, pak volte spíše tmavě praženou kávu.
