Základní klasifikace kávy

Základní klasifikace kávy

75 % kávových zrn na světě tvoří arabika a 25 % robusta.

Čím se liší káva arabika od robusty?

Arabika se pěstuje ve vysokých nadmořských výškách, přes 1000 m n. m., na velmi strmých svazích. Robusta je sklízena v nižších nadmořských výškách, snáze se vyrábí a sbírá. Káva arabika je proto více ceněna pro specifickou chuť a jedinečnost.

Rozdíly mezi kávou arabika a robusta
  • Kávová zrna arabika jsou větší než zrna robusta.
  • Kávová zrna arabika mají podélný tvar, zatímco robusta kulatá.
  • Kávová zrna arabika mají zakřivené záhyby, káva robusta spíše rovné.
  • Arabiku charakterizuje kyselá chuť, zatímco kávu robusta hořká chuť.
  • Chuť kávy robusta není tak vytříbená jako u arabiky.
  • Káva robusta poskytuje více pěny než káva arabika, a proto jde o vhodnější volbu pro instantní kávu.
  • Káva robusta obsahuje více kofeinu ve srovnání s arabikou: 2,7 % kofeinu oproti 1,5 %.
  • Rostlina arabika se dorůstá zhruba 2,5 až 4,5 m. Rostlina robusta pak může dosáhnout výšky 4,5 až 6 m.
  • Přibližně 70–75 % světové produkce kávy tvoří kávová zrna arabika. Podíl robusty je zhruba 25–30 %.
  • Kávová zrna arabika se před pražením vyznačují nasládlou vůní podobnou borůvkám, zatímco robustu doprovází mírně ořechové aroma.
  • Káva robusta se pěstuje především na africkém kontinentu a v Indonésii, zatímco plantáže arabiky najdeme jak v Africe, tak na území Papui Nové Guineji a zejména v Jižní Americe.
  • Robusta je běžnější, neboť se jedná o levnější kávu.
  • Káva arabika mnohdy stojí až dvojnásobek ceny robusty.

Co je to výběrová káva?

Jde o kávu prémiové, tedy nejvyšší kvality pro opravdové gurmány. Vyrábí se z kávových zrn premium arabika. 

Co je to speciální káva (Speciality coffee)?

Označením speciality coffee se rozumí káva arabika, která získala v rámci klasifikace Specialty Coffee Associaton (SCA) více než 80 bodů ze 100. 

Co je to mikrolot?

„Mikrolot“ je nový módní výraz, který se rychle šíří v kávovém odvětví a mezi kávovými nadšenci. Co tedy vlastně je a co není káva mikrolot?

Ideální způsob, jak vysvětlit podstatu kávy mikrolot, opět nabízí analogie s jablečným sadem. Představte si, že

 vlastníte sad, většina stromů produkuje výtečná jablka, ale všimli jste si, že na jednom místě sadu rostou jablka fenomenální kvality. Tato jablka lépe chutnají a navíc jsou křupavější/šťavnatější. A proto se rozhodnete těmto jablíčkům věnovat speciální péči – ohradit je, zalévat, vyhovět všem jejich rozmarům i potřebám a celkově jim věnovat zvláštní pozornost, jakou si zaslouží. Když nadejde čas sklizně, zpracováváte je odděleně, aby byla nádherně lesklá a dobře vypadala. Díky tomu můžete tato pečlivě vypěstěná jablka prodat náročnějším labužníkům, kteří za ně rádi zaplatí více.

A podobně je to i s kávami mikrolot. Tato hrstka kávovníků obvykle generuje pouze malé množství kávy – cca 40 pytlů ročně.

Pěstitelé a výrobci vědí, že mají speciální kvalitu (85+ skóre), takže věnují jejich pěstování více času a pozornosti. Mikroloty jsou pěstovány a sklízeny na konkrétně vyhraněném pozemku, ve specifické nadmořské výšce a zpracovávají se odděleně od ostatní kávy z farmy, aby se podpořily jejich specifické kvality.

Proč mletá káva stárne před praženou kávou?  Proč má pražená káva vyšší oblibu než mletá káva?

Během mletí kávy se dostává více částic kávy do kontaktu se vzduchem, a proto dříve ztrácí na čerstvosti.

Na co si dát pozor při nákupu kávy

Nekupujte kávu v otevřeném balení. Kávová zrna jsou zbytečně v kontaktu s teplem, světlem, vlhkostí a vzduchem, a následkem toho dříve stárnou. Doporučujeme proto kupovat kávu v dobře uzavřeném, pevném obalu. Ideální balení disponuje jednocestným ventilem. Při pražení kávová zrna vylučují plyny. U těchto jednocestných ventilových sáčků tyto plyny sice odcházejí, ale vzduch nevstupuje dovnitř, takže vydrží kávová zrna čerstvá delší dobu. Pozor na obaly v průhledných či tenkých papírových sáčcích nebo papírových sáčcích s okénkem – sluneční světlo může snížit čerstvost kávových zrn.