5 mýtů o kávě, kterým je lepší přestat věřit

S tím, jak v Česku a ve světě nadále roste popularita kávy, zlepšuje se též povědomí lidí o kávě, druzích kávy, metodách její přípravy apod. I přesto nejen na internetu koluje řada mylných domněnek o kávě, jejích účincích na zdraví nebo chuťových vlastnostech.
Pojďme společně vyvrátit 5 rozšířených omylů o kávě a uvést je na pravou míru.
1. Pití kávy škodí zdraví
Ve skutečnosti je káva bohatá na antioxidanty, draslík, hořčík a další důležité látky. Pití kávy jsou tak připisovány zdravé účinky, které minimalizují riziko vzniku některých druhů rakoviny, cukrovky, onemocnění jater, ale i deprese či Alzheimerovy choroby.
Problém nastává, pokud kávu konzumujeme nezřízeně a dochucujeme velkým množstvím cukru, smetany, umělých sladidel, mléka apod. Takto nejenže pokazíte chuť kávy, ale přijímáte nadbytek kalorií a sacharidů.
Přiměřená, pravidelná konzumace kávy však dle řady studií lidskému zdraví spíše prospívá, než škodí.
2. Káva silně dehydratuje
Asi sami víte, že šálek kávy člověka často nasměruje na toaletu… Je to dáno jejími mírně močopudnými účinky, které by však neměly vést k výraznější dehydrataci. Šálek kávy je ve své podstatě šálek vody, jež dehydratující účinek zpravidla vyrovná. Dlužno dodat, že ani milovníci kávy nesmí zapomínat na správný pitný režim a ten by, krom kávy, měl zahrnovat neslazené nápoje bez kofeinu – ideálně tedy čistou vodu.
3. Káva pomáhá s hubnutím
Opačným extrémem jsou téměř zázračné účinky, jež se kávě mnohdy připisují. Přestože přiměřené pití kávy přináší jisté zdravotní benefity, pravděpodobně vám nepomůže zhubnout nadbytečná kila.
Je pravda, že kofein obsažený v kávě zvyšuje činnost metabolismu, a umí tak krátkodobě snížit chuť k jídlu, ale tím to víceméně končí.
Pokud se snažíte zhubnout, spojte pití kávy třeba s procházkou do oblíbené kavárny nebo parku!
4. Káva skladovaná v lednici vydrží déle čerstvá
Ve skutečnosti kávě pobyt v lednici spíše škodí. Na vině jsou vlhkost a chlad, kvůli nimž káva rychleji ztrácí na aromatu a čerstvosti a ještě hrozí riziko plísně. Vaše káva se bude nejlépe cítit ve vzduchotěsném uzávěru, mimo dosah slunce a vlhkosti, při pokojové teplotě, třeba v domácí spíži.
Pokud kupujete větší množství kávy, doporučujeme ji přesypat do speciální dózy na kávu.
5. Zelená (nepražená) káva neobsahuje kofein
Na úvod je nutné ujasnit, že zelená káva není speciální odrůdou, jak se někdy tvrdí, nýbrž standardní káva vyrobená ze zrn arabika. Protože tato zrna neprošla procesem pražení, uchovávají si některé prospěšné složky, stejně jako chuťové i aromatické vlastnosti a charakteristický vzhled.
I přesto nepražená káva obsahuje kofein, a to zhruba ve stejném množství jako standardní, pražená káva. Pokud se z jakéhokoli důvodu chcete kofeinu vyhnout, zamiřte rovnou do sekce bezkofeinové kávy na našem e-shopu.