Kdy se konečně dočkáte sladkých plodů? Zjistěte, za jak dlouho plodí moruše!
Výběr odrůdy moruše
Při výběru odrůdy moruše pro vaši zahradu je doba do plodnosti a doba zrání klíčovým faktorem. Naštěstí existuje široká škála odrůd, které uspokojí vaše individuální potřeby a preference. Některé odrůdy, jako například 'Illinois Everbearing', vás potěší lahodnými plody již za 2 roky po výsadbě a plody dozrávají postupně po dobu několika týdnů. To znamená, že si budete moci užívat sladké a šťavnaté moruše po delší dobu. Jiné odrůdy, například 'Pakistan Mulberry', mohou plodit až za 5 let, ale odmění vás bohatou úrodou velkých a aromatických plodů. Ať už si vyberete jakoukoli odrůdu, pěstování moruše je obohacující zážitek, který vám přinese radost z vlastních plodů a stane se ozdobou vaší zahrady.
Věk stromu a plodnost
Moruše, tento nenáročný a krásný strom, je známý svou dlouhověkostí. Dožívá se úctyhodného věku, a tak se stává cenným dědictvím pro další generace. Co se týče plodnosti, moruše obvykle začínají plodit ve věku 5 až 8 let, ale existují případy, kdy první plody spatříte už po 3 letech od výsadby. Doba zrání moruší je závislá na odrůdě a klimatických podmínkách, ale obecně se můžete těšit na sladké plody od června do srpna. Představte si tu radost, když budete moci sklízet vlastní moruše po generace! Tyto šťavnaté plody, plné vitamínů a antioxidantů, si můžete vychutnat čerstvé, sušené, nebo z nich připravit lahodné marmelády, šťávy a sirupy. Pěstování moruše je tak investicí do zdraví a radosti pro vás i vaše blízké.
Ovoce | Doba dozrávání |
---|---|
Moruše | Červen - Srpen |
Jahody | Květen - Červen |
Klimatické podmínky
Moruše jsou obecně odolné stromy a dobře se jim daří v různých klimatických podmínkách. Pro optimální růst a bohatou úrodu plodů je však důležité zajistit jim dostatek slunce a tepla. Moruše plodí obvykle po 3 až 5 letech od výsadby, ale s náležitou péčí a příznivými podmínkami se prvních plodů můžete dočkat i dříve. Doba zrání moruší se liší podle odrůdy a klimatických podmínek, obvykle však plody dozrávají od června do srpna. V teplejších oblastech s delším slunečním svitem a mírnými zimami se moruším obzvláště daří a mohou plodit i dvakrát ročně. Například na jižní Moravě, kde jsou teplá léta a mírné zimy, se moruše pěstují s velkým úspěchem a jejich sladké plody jsou oblíbenou pochoutkou.
Trpělivost se vyplácí, a to i při čekání na sladké plody moruše. Zhruba dva měsíce po odkvětu se větve obsypou šťavnatými plody, připravenými k ochutnání.
Božena Němcová
Péče o moruši
S trochou trpělivosti se i vy brzy dočkáte sladkých plodů vaší péče. Moruše obvykle začínají plodit po 3 až 5 letech od výsadby, ale některé odrůdy, například roubované, vás mohou potěšit i dříve. Doba zrání plodů se liší podle odrůdy a klimatických podmínek, obvykle od června do srpna. Představte si tu radost, když budete moci ochutnat první plody své vlastní moruše! Sladké, šťavnaté plody, které jsou nejen chutné, ale i plné vitamínů a antioxidantů. A co teprve zavařeniny, marmelády nebo domácí morušovice! Pěstování moruše je zkrátka dobrodružství, které stojí za to si dopřát.
První plody
Sladké plody moruše, připomínající svým tvarem ostružiny, jsou odměnou za trpělivost. Doba zrání moruší se liší podle odrůdy a podmínek, ale obecně platí, že první úrodu si vychutnáte zhruba 3 až 5 let po výsadbě. Není to tak dlouho, uvědomíme-li si, že moruše se dožívají úctyhodného věku a plodí po mnoho desetiletí. Představte si tu radost, až vaše děti, a možná i vnoučata, budou mlsat sladké plody z téhož stromu, který jste s láskou zasadili! Ať už se rozhodnete pro bílou nebo černou moruši, trpělivost se vyplatí. Moruše jsou nejen chutné, ale i zdravé – plné vitamínů a antioxidantů. Pěstování vlastních plodů je navíc ohromně obohacující a přináší uspokojení z vlastnoručně vypěstované úrody.
Doba zrání plodů
Sladké a šťavnaté plody moruše, připomínající svým tvarem ostružiny, jsou odměnou za trpělivost. Doba, než se dočkáme první úrody, se liší podle odrůdy a způsobu pěstování. Roubované stromky mohou plodit již za 2-3 roky, zatímco semenáče si na první plody počkají 5-8 let. Doba zrání plodů je pak postupná, trvá 4-6 týdnů, obvykle od června do srpna. Během této doby se můžeme těšit z postupného dozrávání a užívat si čerstvé plody po delší období. Zralé moruše poznáme podle tmavé barvy a sladké chuti. Pěstování moruše je dlouhodobá investice, která se však odmění bohatou a chutnou sklizní pro celou rodinu. Navíc strom své místo v zahradě zkrášlí na dlouhá léta.
Rozdíly v odrůdách
Svět moruší nabízí úžasnou rozmanitost. Doba, za kterou moruše začnou plodit, se liší podle odrůdy. Některé odrůdy, jako například rychle rostoucí 'Illinois Everbearing', potěší prvními plody už za 2 roky, zatímco u jiných si na sladké plody počkáte 4 až 5 let. Trpělivost se ale vždy vyplatí, protože moruše se odmění bohatou úrodou po mnoho dalších let. Ať už zvolíte ranou odrůdu pro rychlé ochutnání, nebo si počkáte na plody vzácnější odrůdy, pěstování moruší je obohacující zážitek. Představte si tu radost, když budete sklízet vlastní šťavnaté moruše a vychutnávat si jejich sladkou chuť.
![za jak dlouho plodí moruše](https://thecoffee.cz/image/74846/za-jak-dlouho-plodi-moruse-1-large.webp)
Zralost plodů
Moruše, tento nenáročný a krásný strom, je darem, který se neustále vrací. Nejenže poskytuje příjemný stín a zdobí zahradu svými listy, ale také nás obdarovává lahodnými plody. Doba zrání moruší je obdobím sladkého očekávání. Záleží na odrůdě a podmínkách, ale obecně se první úrody dočkáme po 3 až 5 letech od výsadby. Představte si tu radost, když poprvé ochutnáte plody vlastního stromu! A s každým dalším rokem bude úroda bohatší a chuť plodů intenzivnější. Moruše dozrávají postupně, obvykle od června do srpna, takže si na jejich sladké chuti můžeme pochutnávat celé léto. Zralost poznáme podle tmavé barvy a měkkosti plodů. Zralé moruše jsou doslova nabité vitamíny a antioxidanty, a tak prospívají našemu zdraví a dodávají energii.
Sklizeň moruší
Sladké plody moruší, připomínající svým tvarem ostružiny, jsou odměnou za trpělivost. Než se ale dočkáme první úrody, musíme si počkat. Doba, za jak dlouho moruše plodí, se liší podle odrůdy a způsobu pěstování. Roubované stromky můžou plodit už 2-3 roky po výsadbě, zatímco semenáče si dají na čas a prvních plodů se dočkáme za 5-8 let. Doba zrání moruší je pak závislá na počasí a odrůdě, obvykle ale probíhá od června do srpna. Zralé plody poznáme snadno - mají sytou barvu (bílou, červenou nebo černou podle odrůdy) a snadno se oddělují od větvičky. Sklizeň moruší je pak příjemnou letní aktivitou, kterou si užijete s celou rodinou. Představte si tu radost, když si pochutnáváte na sladkých plodech, které jste si sami vypěstovali! Moruše jsou navíc bohaté na vitamíny a antioxidanty, takže si kromě lahodné chuti dopřejete i zdravou svačinku.
Uchování plodů
Moruše, tyto skvosty pozdního jara a léta, nám svými plody přinášejí radost po relativně krátkou dobu. Naštěstí existuje několik způsobů, jak si jejich sladkou chuť a aroma uchovat i na později. Doba dozrávání moruší se liší dle odrůdy a klimatických podmínek, obvykle ale připadá na období od června do srpna. Ať už se jedná o první úrodu mladého stromku, nebo o bohatou sklizeň vzrostlé moruše, která plodí již několik let, s trochou snahy si můžeme jejich chuť vychutnávat i mimo sezónu. Mezi nejoblíbenější metody konzervace patří sušení, mražení nebo zavařování. Sušené moruše jsou skvělou zdravou pochoutkou, mražené plody se hodí do smoothies a dezertů a zavařené moruše v podobě džemů a sirupů nám připomenou léto v chladných měsících. Ať už zvolíme jakýkoli způsob uchování, moruše nám poskytnou nejen lahodnou chuť, ale i cenné vitamíny a antioxidanty.
Použití moruší
Moruše jsou nejen krásné stromy, ale i štědří darcovia sladkých plodů. Doba, za kterou moruše začnou plodit, se liší podle odrůdy a způsobu pěstování. Některé odrůdy potěší první úrodou již po 2-3 letech, jiné si na první plody nechávají záležet 4-5 let. Doba zrání moruší je pak závislá na počasí a odrůdě, obvykle se ale dočkáme zralých plodů od června do srpna. Představte si tu radost, když si budete moci pochutnat na vlastnoručně vypěstovaných moruších! Šťavnaté plody, zbarvené dočerna či bíla, jsou přímo nabité vitamíny a antioxidanty. Můžete je mlsat jen tak, připravit si z nich lahodný džem, osvěžující šťávu nebo je usušit a mít tak po ruce zdravou pochoutku na celý rok. Pěstování moruší je tak investicí do zdraví i radosti z vlastních plodů.
Publikováno: 09. 12. 2024
Kategorie: domov