5 tipů, jak vybírat kvalitní kávu

Výběr a nákup kávy je pro skutečného kávomila věda, ale i oblíbený, pravidelný rituál. Než se člověk propije ke své oblíbené chuti a aroma, trvá to často roky. Široký sortiment kávy, který je k mání na pultech a na internetu, může být pro nováčky zprvu zapeklitým labyrintem.
Jako vstupní průvodce vám poslouží následující tipy, na co se zaměřit při nákupu kávy.
1. Balení, výrobce a datum pražení
Kvalitní kávu poznáte podle rozsahu a detailnosti informací na obalu, kde by neměly chybět údaje o zemi původu, druhu, výrobci (včetně odkazů na web či sítě) a především datum pražení. Toto datum hraje zásadní roli, neboť čím čerstvější káva je, tím intenzivněji chutná. Zhruba po měsíci od pražení měsíci káva postupně ztrácí na chuti a aromatu.
Kávoví fajnšmekři jistě ocení další parametry, jako je množství kofeinu, fair trade certifikace atd.
2. Konkrétní místo původu
To, zda káva pochází z Brazílie, Kostariky nebo Kolumbie, do značné míry předurčuje její chuťové vlastnosti, a proto tuto informaci najdeme prakticky na každé kávě. Poctivý výrobce však dále uvádí specifika, jako jsou region, nadmořská výška nebo doporučený proces přípravy.
Pro základní orientaci v chutích kávy dle regionů si zapamatujte, že: Střední Ameriku charakterizuje čokoládová chuť, Afriku a arabské země ovocnější, nasládlé tóny, Asii zase zemitější, nahořklá příchuť a kolumbijská káva je typická svým až květinovým aroma.
3. Gurmánům podávejte jedině zrnkovou kávu
Přestože si příprava zrnkové, tj. nemleté kávy vyžádá více času a domácí mlýnek na kávu, výsledný zážitek rozhodně stojí za to! Zrnková káva si totiž uchovává svou chuť, aroma a kvality delší dobu než káva mletá. Po namletí ji můžete připravit jako tureckou kávu nebo v kávovaru, french pressu či aero pressu.
Rychlejší příprava je devízou mleté či instantní kávy. Pamatujte však, že rychlost přípravy bude vždy na úkor vašich chuťových zážitků.
4. Pražení, intenzita a příchutě
Čím vyšší intenzita kávy, tím výraznější bude její chuť a aroma. Intenzita kávy je vlastně výsledkem délky a důslednosti pražení. Při jemném pražení mají zrnka světlé zbarvení, kávový nápoj pak mírné aroma s ovocnými tóny, nižší hořkost a vyšší aciditu. Tmavší zrna se naopak vyznačují hořkou chutí, silným tělem a náznaky hořké čokolády, jež jsou typické pro italskou kávu espresso. Pozor, tmavší kávové zrno však neznamená vyšší obsah kofeinu, jak jste možná slyšeli.
Pro speciální příležitosti dobře poslouží káva s příchutí, přičemž na výběr máme kupříkladu vanilku, čokoládu, oříšky, smetanu apod.
5. Jednodruhová nebo vícedruhová?
Skutečného milovníka kávy potěšíte spíše kávou z jednoho druhu zrn.
Proč tomu tak je?
Zrna této jednodruhové kávy pocházejí ze stejné plantáže, rostou za téhož počasí, ve stejné půdě a dostává se jim péče jednoho pěstitele. Podobně jako u vína to vše utváří originální, jedinečnou chuť dané kávy. Jak jsme si vysvětlili výše, každý region (Brazílie, Kolumbie atd.) se navíc vyznačuje specifickým aroma a vůní.
Výběrovou kávu z jednoho druhu koupíte spíše ve specializovaných prodejnách, včetně našeho e-shopu, zatímco supermarkety obvykle nabízejí mixovanou směs.